Že od nekdaj imajo briške gospodinje ob veliki noči polne roke dela s pripravljanjem peciva in drugih velikonočnih dobrot. Poleg nepogrešljive orehove gubance (potice), so od vedno pekle tudi fin kruh, sladek hlebček za blagoslov. Iz istega testa pa so za vsakega otroka v družini zamesile tudi meniha, golobčka ali zajčka. V dneh pred veliko nočjo, smo se v našem Mladinskem centru Brda ponovno medgeneracijsko družili in obujali stare običaje. Gospa Jožica Toroš nas je naučila kako zamesiti dobro testo za meniha in kako ga nato splesti v kito. Med tem časom, ko je bilo testo na toplem in vzhajalo, pa smo v olupkih čebule pobarvali še velikonočna jajca. V mladinskem centru je mrgolelo otroških obrazkov, nekaj pa je bilo tudi starejših gospa, ki so svoja znanja in izkušnje z navdušenjem delile med vsemi nami. Poleg prijetnega druženja in kričanja najmlajših, so se v zraku pojavljali tudi beli oblaki moke, s katero so otroci ustvarjali svoje velikonočne umetnine. Po končani delavnici so v domačo pečico vsi odnesli svojega meniha, nam pa poslali slike še toplih, zlatorumenih dobrot.